måndag 5 mars 2012

Järnladyn


I lördags såg vi Järnladyn på bio.

Järnladyn” var det smeknamn sovjetisk press gav den brittiska premiärministern Margaret Thatcher för hennes hårda attityd mot kommunismen.
Thatcher var ledare för det konservativa partiet och var premiärminister 1979-1990. Hon vann tre val i rad och var en omstridd politiker som väckte starka känslor och som tvingades avgå i november 1990 efter en intern maktkamp i det egna partiet.

I drygt elva år var alltså Thatcher brittisk premiärminister och var ansedd som en av världens mest omstridda politiker, lika hyllad av anhängarna för sin konservativa ideologi som hon var hatad av alla som drabbades av hennes ofta hårdföra politik.
Hon var Storbritanniens första kvinnliga ledare och ansågs vara hårdare i nyporna än sina manliga kollegor.

Thatcher porträtteras av Meryl Streep som faktiskt fått en Oscar för sin insats.
Handlingen pendlar mellan Thatchers tillvaro som  demensdrabbad gammal kvinna och storhetstiden på 70- och 80-talen. Det är en lite sorglig, men samtidigt gripande film om en gammal kvinna som ser tillbaka på sin storhets dagar.

Jag tycker att Meryl Streep gör en fantastisk rollprestation och portträtterar Thatcher suveränt. Tyvärr tycker jag nog att filmen fokuserar för mycket på den senildementa kvinnan hon blivit istället för att visa mer av hennes glansdagar som premiärminister. 


Fast Meryl Streep är suverän!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar