måndag 8 juli 2013

Bosnien Hercegovina!

Så har vi då fortsatt vår lilla resa som vi själva lite blygsamt kallar för "The Balkantour" 
Efter 4 fina dagar i Babin Kuk som tillhör Dubrovnik i Kroatien hyrde imorse bil och körde den 3 timmar långa färden till Mostar i Bosnien Hercegovina.
  
Färden gick först utmed den vackra kusten längs slingriga vägar upp och ner för bergen. Efter gränsen mot Bosnien Hercegovina blev det dock plattare när vi styrde in mot landet. 
Mostar ligger dock i en dal omgiven av berg och är större än jag trodde den skulle vara. 
Vi bor nära gamla stan med den berömda bron och vi har i eftermiddag utforskat staden och faktiskt sett det vi ville se.
Staden är väldigt vacker men har en fruktansvärd historia. 
Det är faktiskt den staden i Bosnien som drabbades värst av kriget, det i sin tur innebär att
kyrkogårdarna här är enorma. 
Nästan alla gravstenar har samma dödsårtal, nämligen 1993, då fler än 4600 civila dödades i Bosnienkriget... 
Staden var till stora delar förstörd vid krigsslutet, mycket är återuppbyggt men det finns en hel del spår efter kriget i form av delvis raserade byggnader och kulhål i väggar och annat.

Den vackra och omtalade bron från 1500-talet är dock återuppbyggd sedan 2005, med samma(!) stenar! 
De plockades nämligen upp ur floden igen och sattes samman till en i stort sett identisk bro som förbinder västsidan med östsidan. 
Om man står på den högsta punkten på bron är det 24 meter ner till vattenytan och legenden säger att stadens manliga invånare måste bevisa sin manlighet genom att hoppa från bron ner i vattnet...
Vi fick se en man göra ett hopp när vi var där, han var dock smart nog att göra business av det hela och klättrade först våghalsigt en stund på räcket och samlade in pengar av de som tittade på...  han var nog ingen nybörjare precis! 

Jag är glad över att vi åkte hit men var nog inte beredd på alla känslor som skulle dyka upp inom mig... Tro mig, eftertanke och respekt krävs när man gör ett besök här och resan har gjort att i alla fall vi har lärt oss mer om kriget de här länderna, det är ju faktiskt inte mer än 20 år sedan.. 

I morgon fortsätter vi turen, på återseende! 

Den vackra bron
Utsikten från vårt hotellrum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar